Case Olympiastadion

Historiallinen vuonna 1938 valmistunut Helsingin Olympiastadion peruskorjataan vuoteen 2020 mennessä kansainvälisten suurtapahtumien vaatimukset täyttäväksi monitoimiareenaksi. Hankkeen rakennuttamisesta vastaa Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala (aiemmin HKR-Rakennuttaja), hankkeen tilaajana Stadion-säätiö. Pääurakoitsijana toimii Skanska. Rakennushankkeen tiedonhallinnassa on apuna Buildercomin projektinhallintapalvelut.

Havainnekuva Olympiastadion
Havainnekuva uudistetusta Olympiastadionista. Kuva: Työyhteenliittymä K2S/NRT

Rakennuttajana toimiva Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala suunnittelee, rakentaa ja ylläpitää Helsingin kaupunkiympäristöä sekä tarjoaa siihen liittyviä palveluja. (Lähde: Hel.fi)

Massiivisen peruskorjaushankkeen laajuus noin 90 000 neliötä

Stadiontyömaalla Helsingin Taka-Töölössä on parhaillaan käynnissä valtava myllerrys. Meneillään olevassa Olympiastadionin peruskorjaushankkeessa uusitaan kaikki entiset stadionin tilat. Katsomot, kenttäalue sekä juoksuradat uudistetaan, ja lisää tilaa rakennetaan mm. stadionin alle. Hankkeen kokonaislaajuus kentät ja katsomo mukaan lukien on noin 90 000 neliötä. Vuonna 1938 valmistunut Helsingin Olympiastadion on suojeltu rakennus, joten alkuperäistä stadionia pyritään säilyttämään mahdollisimman paljon massiivisen remontin yhteydessä. Peruskorjauksen lopputuloksena on Suomen monipuolisin ja nykyaikaisin suurtapahtumien areena, jonka ovet avautuvat vuonna 2020.

Projektipankki apuna hankkeen tiedonhallinnassa

Stadion-hankkeen tietoa ja dokumentaatiota hallitaan Buildercomin BEM-projektipankissa. Projektinjohtaja Aulis Toivonen Helsingin kaupungin Kaupunkimypäristön toimialalta on toiminut projektipankin pääkäyttäjänä hankkeen alusta lähtien. ”Buildercom oli aikanaan valmiiksi kilpailutettu Helsingin kaupungin Tilakeskuksen toimesta, ja meillä kaupungin muilla toimijoilla oli oikeus hyödyntää kilpailutusta. Buildercom oli sitä kautta helppo valinta tähän Stadionin peruskorjaushankkeeseen”, Toivonen kuvailee.

Projektipankin toiminnallisuuksista jatkuvassa käytössä ovat työmaapäiväkirja, tarkastusasiakirja sekä dokumentinhallinta. Projektinjohtajalle projektipankki toimii viikoittaisena työkaluna. ”Kun tarvitsee hakea työmaakokouspöytäkirjoja, suunnittelukokouspöytäkirjoja tai hankintapöytäkirjoja, niin tiedän, että ne kaikki löytyvät BEM:istä.”

Myös hankkeen muiden osapuolten kannalta on äärimmäisen tärkeää, että kaikki hankkeen materiaali on aina löydettävissä projektipankista. ”Oma organisaatio, suunnittelijat ja urakoitsijat, lisäksi talotekniset projektijohtourakat ja LVIA-projektinjohtourakka ovat kaikki BEM:in piirissä”, Toivonen täsmentää.

Buildercomin tuotekehitystyön perustana on palveluiden jatkuva kehittäminen vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa. Myös Toivonen itse on ollut mukana projektipankin kehitystyössä jo 2000-luvun alusta, joten Buildercomin ympäristö on hänelle tuttu. Merkittävimpänä parannuksena Toivonen mainitsee käyttöliittymien kehityksen ja palveluiden entistä paremman saatavuuden. ”Nyt kun käytön helppous on parantunut kokoajan, käytän palvelua myös itse enemmän.”

Olympiastadionin peruskivi muurattiin tiistaina 13. kesäkuuta 2017

Tunnelmat työmaalla ovat projektinjohtajan mukaan hyvät. Kaikki rakennuttajan suuret hankinnat istuinhankintaa lukuun ottamatta on saatu tehtyä. Projektijohtourakoitsijat on valittu ja työmaa on saatu alkuun. Maanrakennusurakka on loppupuolella, 92 prosenttia maarakennusurakan töistä on nyt tehtynä. Toissaviikolla työmaalla tehtiin massiivinen ensimmäinen betonivalu, jossa vuorokauden aikana valettiin 1900 kuutiota. Valettu alue vastaa kooltaan noin puolikasta jalkapallokenttää.

Tämän hetkinen työmaavahvuus on 260, se tulee hankkeen edetessä kasvamaan reiluun 500 henkilöön. Talotekniikkaihmisiä on työmaalla parhaimmillaan 160, rakennuspuolen henkilöitä noin 300, lisäksi on toimihenkilöt, rakennuttajat sekä muut toimijat.
”Joka keskiviikko meillä kokoontuu Big room, jossa kaikki urakoitsijat, suunnittelijat ja suurin osa rakennuttajista kokoontuu saman pöydän ääreen pohtimaan yhteisiä ongelmia ja etsimään niihin ratkaisuja. Tässä ympäristössä tarvitaan juuri tätä BEM:iä, jotta oikea tieto löytyy nopeasti”, Toivonen kertoo tunnelmista työmaalla.

Uudistettu Olympiastadion avataan ja vihitään käyttöön 22.8.2020.

 

Tutustu tarkemmin uudistuvaan Olympiastadioniin http://www.stadion.fi.

Julkaistu 7.9.2017. Stadionin avajaispäivä päivitetty 19.8.2020.

 

Haluatko tehostaa rakennusprojektienne hallintaa tai vaihtaa ajatuksia siitä, miten Buildercomin ratkaisut voisivat helpottaa teidän arkeanne?
Ota meihin yhteyttä!

”Kun tarvitsee hakea työmaakokous-pöytäkirjoja, suunnittelukokous-pöytäkirjoja tai hankinta-pöytäkirjoja, niin tiedän, että ne kaikki löytyvät BEM:istä.”
Hankkeen aikataulu:
2015 Rakennustöiden kilpailutus
2016 Rakentamisen aloitus
2020 Olympiastadionin peruskorjaus valmistuu

Tilaaja: Stadion-säätiö
Rakennuttaja: Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala
Pääurakoitsija: Skanska

Hankkeessa on käytössä Buildercomin projektitiedonhallinnan palvelut. Palvelun keskeisimpiä toiminnallisuuksia ovat dokumentinhallinta, työmaapäiväkirjat, kopiotilausten hallinta sekä tarkastusasiakirjat.

Ota yhteyttä, niin palaamme pikaisesti asiaan!