Tekoälyä (AI, Artificial Intelligence) on viime vuosina tutkittu paljon ja Buildercomillakin etsitään toimivia ratkaisuja tekoälyn hyödyntämiseksi rakennetun ympäristön tiedonhallintaan kehitetyssä BEM-pilvipalvelussamme.
Tekoälyllä voidaan esimerkiksi luokitella tietoa kahteen tai useampaan luokkaan, tai tekoälyn voi opettaa tunnistamaan valokuvista haluttuja asioita. Hyvä esimerkki luokittelusta on kaikille tuttu roskapostisuodatin: alati muuttuvat roskapostit ja ”tiedon kalastelu” -sähköpostit pystytään tunnistamaan 99.9 % varmuudella koko sähköpostimassasta ja suodattamaan ne pois.
Tekoäly on myös hyvä tunnistamaan toistuvuuksia, ja sen avulla voidaan tunnistaa poikkeamat toistuvuuksista. Poikkeamista voidaan esimerkiksi hälyttää BEM-palvelun käyttäjiä. BEM-palvelussa on paljon ei-rakenteellisessa muodossa olevaa kirjoitettua tekstiä, jota voidaan hyödyntää eri tarkoituksiin, kuten luokitteluun. Usein luonnollista tekstiä on skannatuissa asiakirjoissa ja muissa kuvatiedostoissa, joista teksti saadaan niin sanottuun koneluettavaan muotoon nykyisiä luotettavasti toimivia OCR-tekniikoita hyödyntämällä.
Monet pilvipalvelualustat tarjoavat tekoälymenetelmiä ja -alustoja käytettäväksi, mutta hyvin toimiva tekoäly vaatii toimiakseen laadukasta opetusdataa. Tekoälyn opettaminen vaatii usein käsityötä, ja ajan mittaan opetusdatan tarkentuessa myös tekoälyn tulokset ja tarkkuus paranevat. Tekoälyn hyödyntämisen tavoitteena on luoda helppokäyttöisyyttä BEM-palveluun sekä uusia työkaluja jatkuvasti kasvavan digitaalisen tietomassan helppoon hallintaan.
Panostamme BEM-palvelun jatkuvaan kehittämiseen, ja kerromme kehitystyöstä tarkemmin blogissa, webinaareissa sekä palvelun käyttäjille suunnatuilla versiopäivitysvideoilla.
Lisätietoja:
Ossi Jormakka, johtaja, Teknologiat ja laatu
+358 40 778 5828
ossi.jormakka@buildercom.fi